Behang aanbrengen
Wanneer u een nieuw behang wilt laten aanbrengen, dan moet u met een aantal factoren rekening houden. Ten eerste moet u zich afvragen of u het overlaat aan een vakman, of dat u het zelf gaat doen. Houdt u met een aantal dingen rekening, zoals het juist verwijderen van oud behang en het effenen van de muur. Wij leggen onderstaand alles voor u uit in duidelijke stappen, zodat u zelf uw behang kunt aanbrengen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om het behangen uit te besteden? Vraag gerust een offerte aan via het formulier en u ontvangt spoedig reactie.
Klusjesman Expres werkt alleen samen met gerenommeerde klussenbedrijven, die zorgvuldig zijn geselecteerd. Op deze manier bent u verzekerd van kwaliteit en controle op het werk!
Verschillende soorten behang
Voordat u gaat beginnen met behangen, is het verstandig om eerst te kijken wat voor soorten er allemaal zijn. Zoals u waarschijnlijk weet zijn er diverse soorten verkrijgbaar, die allemaal hun eigen eigenschappen en voordelen en nadelen hebben. Kies het juiste behang wat het beste bij u past.
Papierbehang
Papier is een veel gebruikt materiaal, dit komt mede doordat het goedkoop is. Een nadeel van papier is dat het niet slijtvast is, het is daarom het best geschikt op kinder- en slaapkamers. Er zijn echter wel veel verschillende uitvoeringen, verschillende structuren, maar ook veel heldere- en mooie kleuren. Daarnaast komt het zowel in dikkere en in dunne varianten. Het aanbrengen van dik papierbehang gaat makkelijker dan dun papierbehang.
Glasvezelbehang
Dit is een relatief nieuwe behangsoort. Het is gemaakt van hele fijne deeltjes glasvezel. Het wordt op een speciale manier geweven en net zo lang geperst tot dat er een fijn en enorm sterk gaas ontstaat. Het is echter in één kleur te verkrijgen, in een witte kleur. Dit is geen probleem, wat het is gemakkelijk over te schilderen in alle kleuren. Door zijn sterke eigenschappen, beschermt het uw muur als deze broos begint te worden. Daarnaast is het aanbrengen eenvoudig.
Vinylbehang
Vinyl is een behangsoort dat bestaat uit een toplaag van vinyl en in de meeste gevallen een onderlaag van een ander materiaal. Deze onderlagen kunnen bestaan uit papier, linnen of schuimvinyl. Een voordeel van vinyl is dat het tegen een spatje water kan, daarom is het ook geschikt voor in de keuken of in uw badkamer. Het droogt sneller als papier en is daarentegen ook gemakkelijker schoon te maken en houden. In vergelijking tot papier is vinyl erg duur, het is echter wel steviger en vele malen gemakkelijker schoon te maken. Bovendien gaat vinylbehang veel langer mee.
Acrylbehang
Acrylbehang is bewerkt met acrylverf. Het is daarom mogelijk om reliëf aan te brengen. Het zal daarom minder snel verkleuren. Indien u zoekt naar een behangsoort met een lange levensduur dan biedt acrylbehang uitkomst.
Textielbehang
Dit bestaat uit synthetische en natuurlijke vezels, hierdoor krijgt het een mooie exclusieve uitstraling. Er kan met dit behang een warme sfeer gecreëerd worden. Een nadeel van textielbehang is dat het erg prijzig is, daarnaast trekt het ook stof aan. Dit kunt u echter tegengaan door het te bewerken met een vuil- en water werend middel.
Vliesbehang
Dit is behang dat erg geliefd is bij schilders en verbouwers. Het wordt gebruikt als ondergrond voor verf en ander behang. Het is erg licht maar toch sterk. Vliesbehang kent eigenlijk geen nadelen en bij het aanbrengen op de muur hebt u geen lijmtafel nodig, u kunt de lijm rechtstreeks op de muur aanbrengen.
De experts van Klusjesman Expres helpen u graag als het aankomt op het verwijderen van oud behang en het behangen. Wij leveren vakwerk tegen scherpe prijzen. Vraag naar de mogelijkheden!
Behang verwijderen
Ten eerst moet u het oude behang dat er hangt eerst verwijderen voordat u kunt gaan aanbrengen. Onderstaand leggen wij in vier stappen uit hoe u dit moet doen. Voordat u begint moet u de stroom van de contacten afhalen, u gaat namelijk werken met water. Komt er water in de stopcontacten, dan is er kans dat er kortsluiting ontstaat. Hangt er geen behang, dan kunt u deze stappen overslaan.
Benodigdheden om te behangen
Hebt u uw keuze van behang kunnen maken? Dan hebt u het belangrijkste onderdeel in huis, nu hebt u nog een aantal benodigdheden nodig. Een aantal spullen zal u waarschijnlijk wel in huis hebben, de rest kunt u aanschaffen, lenen of huren.
- Behangtafel
- Behangstomer
- Afweekmiddel
- Opstapje
- Plamuurmes
- Emmer en spons
- Roergarde
- Voorstrijkmiddel
- Lijmborstel
- Behangplaksel
- Stanleymes
- Aandrukrol
- Loodlijn
Stap 1, Muur natmaken
Om het oude papieren behang gemakkelijk te verwijderen, moet u het nat maken. Hebt u een kleine muur, dan zou u hier afweekmiddel voor kunnen gebruiken. Volg de stappen die op de verpakking staan vermeld. Breng een ruime laag en laat het een aantal minuten intrekken. Bij een grotere muur kunt u het beste een behangstomer gebruiken. Vul deze met water en laat het apparaat opwarmen. Houdt het apparaat tegen het muurbehang aan tot dat het zacht wordt.
Stap 2, Muurbehang verwijderen
Wanneer de behangstroken voldoende vocht hebben opgenomen, kunt u beginnen met het verwijderen. Dit doet u door los te steken met een plamuurmes. Doe dit wel voorzichtig, anders maakt u beschadigingen in de ondergrond. Deze schade moet dan later weer hersteld worden, wat weer extra tijd in beslag neemt. Willen de behangstroken nog niet goed los, herhaal stap 1 dan nogmaals.
Stap 3, Muur schoonmaken
Na het verwijderen van de oude laag, bent u nog niet klaar. In de meeste gevallen blijven er nog lijmresten en stukjes behang achter. Met een harde borstel en water haalt u dit gemakkelijk van de muur.
Stap 4, Muur repareren
Het kan voorkomen dat er scheuren of andere soorten beschadigingen in de muur zitten. Voor het beste resultaat kunt u deze het beste vullen met een muurvuller alvorens u gaat beginnen met het aanbrengen van behang. Hebt u naden tussen gipsplaten, vul deze dan met een nadenvuller. Nadat deze helemaal zijn opgedroogd, hoeft u ze alleen nog te schuren zodat de muur een egaal vlak wordt. Oneffenheden ziet u namelijk door de behang laag heen.
Heeft u ondanks het bovenstaande stappenplan behoefte aan de hulp van een ervaren vakman? Vult u dan vrijblijvend het offerteformulier in. U ontvangt spoedig reactie!
Behang aanbrengen
Nadat de oude laag is verwijderd, is het tijd om een nieuwe laag wandafwerking aan te brengen. Dit is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Naast de banen die aangebracht moeten worden, moet u er ook op letten dat een eventueel patroon aansluit. Stap voor stap leggen wij u uit hoe u de banen aanbrengt.
Stap 1, Banen knippen
Het is erg belangrijk om de banen op de juiste lengte te knippen, ze moeten namelijk wel de hele lengte bedekken. Vooral als u een patroon hebt, moeten deze wel netjes op elkaar aansluiten. Om ze mooi op elkaar aan te laten sluiten, knipt u de eerste baan en zet u er met een potlood een 1 op de achterkant. Vervolgens knipt u de volgende baan en kijkt of deze aansluit. Sluiten ze op elkaar aan, zet dan met een potlood een 2 op de andere baan. Ga zo verder tot dat de hele muur geknipt en gemerkt is. Zorg ervoor dat er zowel aan de boven- en de onderzijde 5 centimeter extra behang zit. Let op: Zelden is een woning loodrecht, hierdoor gaat u ook scheef behangen. Door gebruik te maken van een loodlijn voorkomt u dat u scheef gaat behangen.
Stap 2, Plakken
Ten eerste moet er behangplaksel gemaakt worden, doe dit volgens de stappen die op het etiket staan aangeduid. Het is belangrijk dat er geen klontjes in het lijmmengsel zitten. Laat de lijm even rusten. Gaat u er mee aan het werk, roer het dan weer even door. Leg de eerste strook op de behangtafel en smeer het eerste deel in met behangplaksel, vouw dit deel dubbel. Smeer nu het andere deel in met lijm en vouw ook deze dubbel. Vouw vervolgens deze twee gevouwen kanten dubbel. Laat de lijm even in de strook trekken, anders kunnen er bobbels ontstaan. Is de lijm voldoende ingetrokken, vouw het dan weer open en plak het op de muur. Laat het behang iets over het plafond lopen. Strijk de strook met een behangborstel vanuit het midden naar de zijkant toe glad. Met een afbreek mesje snijdt u de bovenste rand recht af. De tweede strook kan netjes aangebracht worden, doe dit op dezelfde manier, maar let er op dat de eventuele patronen netjes op elkaar aansluiten.
Stap 3, Opdrogen en bubbels wegwerken
Nadat u de gehele muur hebt behangen, laat u het opdrogen. Bubbels die zijn ontstaan kunt u wegwerken met een afbreek mesje of een naald. Snij een bubbel open en laat de overtollige lijm of lucht eruit lopen en strijk het glad. Hiermee beschadigt u uw pas behangen muur wel mee. Met een naald ziet u er bijna niets meer van terug, het leeg laten lopen duurt alleen wat langer. Het behang droogt het beste in een huistemperatuur op (18 graden). Probeer het opdroogproces niet te versneller door de kachel aan te zetten, of door een raam te openen.
Tips en trucs
Bereken hoeveel rollen je van te voren nodig zult hebben, u kunt beter teveel dan te weinig hebben. Het is immers verloren tijd wanneer u weer naar de winkel moet om een nieuwe rol op te halen. Tijdens het lijmen van de stroken, moet u er op letten dat u niet meer stroken lijmt, dan dat u er in een kwartier kan plakken. Na een kwartier wordt de lijm hard en plakt het niet meer. Om de rand bij het plafond en de plinten zo mooi mogelijk af te werken, strijk dan met de stompe kant van een schaar langs deze rand. Er ontstaat een vouw in de strook bij de randen, met een afbreekmes snijdt u langs deze vouw. De behangstroken zitten nu strak op uw muur.
Hulp nodig?
Het behangen zal u met bovenstaande stappen een stuk makkelijker afgaan. Ziet u het niet zitten en heeft u hulp nodig van een professional? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan. Wij sturen u een prijsopgave op maat toe zodat u vooraf weet waar u aan toe bent.