Elektra aanleggen
Voor veel mensen vormt het aanleggen van een nieuw elektriciteitsnetwerk een groot obstakel. Wanneer loopt u geen gevaar op een schok? Wat is precies een aardlekschakelaar, en hoe weet u wat de maximale hoeveelheid Kilowatt is die op een bepaalde groep kan worden aangesloten? Wij proberen u op deze pagina enige informatie te geven over de verschillende installatiemogelijkheden. Daarnaast bieden wij u een stappenplan voor het zelf monteren van een stopcontact. Bent u van plan grote veranderingen door te voeren aan uw elektriciteitsnetwerk? Neem dan in ieder geval vooraf contact op met een vakman. Deze kan u van advies voorzien, en u desgewenst praktisch ondersteunen. Vul het contactformulier in, en wij beantwoorden uw hulpvraag zo spoedig mogelijk.
Watt, Ampère, Ohm, Volt?
Op het moment dat u zich meer wilt verdiepen in elektriciteit, dan wordt u geconfronteerd met diverse begrippen en formules. Onze specialisten hebben deze voor u op een rijtje gezet, tezamen met definities. Het is ten eerste belangrijk om volgende formules in acht te nemen:
Formules |
Ohm = Volt / Ampère (Weerstand = Spanning / Stroom) |
Watt = Ampère * Volt (Vermogen = Stroom * Spanning) |
Volt = Watt/ Ampère |
Ampère = Watt / Volt |
Begripdefinities
Hierbij moet u weten dat met de begrippen het volgende wordt bedoeld:
- Ampère doelt op de stroomsterkte
- Volt is de spanning
- Watt omvat het vermogen
- Ohm is de weerstand
Groepenkasten aanleggen
Het is van belang een nieuwe stroomgroep aan te leggen, wanneer u extra elektrische apparaten installeert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wasmachine of vaatwasser. De installatie van een dergelijke groep is lastig, maar kunt u zelf uitvoeren. Hieronder een basis stappenplan, waarmee u zich kunt voorbereiden.
- Bestudeer de overzichtstekening van de groepenkast.
- Houdt het benodigde gereedschap en materiaal bij de hand.
- Sluit de stroom af, controleer dit met een spanningzoeker.
- Verbindt de fasedraad (bruin) aan de L-aansluiting van de nieuwe groep.
- Herhaal dit proces met de nuldraad (blauw) aan de N-aansluiting.
- Sluit de aardedraad (geel/groen) aan op het verdeelblok.
- Creëer in de groepenkast een nieuwe zekering.
- Verbindt de onderste polen van de zekering aan de aardlekschakelaar. NB: L = Links, N = Rechts.
- Controleer of de nieuwe groep goed is geïnstalleerd door de stroom weer aan te zetten.
Vrijblijvende offerte
Heeft u liever toch een ervaren elektricien bij de hand voor het aanleggen van een elektriciteitsnetwerk? Of heeft u vragen over de kosten die hieraan zijn verbonden? Vraag dan geheel gratis en vrijblijvend een offerte aan via het contactformulier. Wij zullen op basis van uw wensen een offerte op maat maken. Wij hopen u binnenkort van dienst te kunnen zijn!